Finally back(?)

Efter en liten tids uppehåll är jag tillbaka igen! Jag är hos mamma och enda internetanslutningen är hennes jobbdator. Därav lite längre tid mellan varje inlägg.

Jag var i helgen på konfirmationsläger. Det var så sjukt kul!!! Vi var i Dalarna, postadress Stora Skedvi (det ligger inte så långt från Hedemora). Vi åkte från kyrkan på lördag morgon kl 9. Resan tog tre timmar dit och två timmar hem. En av anledningarna kan vara att en av bilarnas bromsar nöp lite och när vi kom upp blev det punka. Jag åkte i en minibuss med fem andra konfirmander och vår ungdomspastor. Alla i bilen ville lyssna på NRJ på radio, men det gick inte att få in, så till min stora glädje lyssnade vi på Rix FM hela vägen! Jag satt och sjöng med hela tiden, men det var i princip bara jag som kunde låtarna. Själva gården tillhörde UMU (Ungdomar Med Uppgift, en kristen missionsorganisation), så vi var inte ensamma. Gården var jättefin med ett gult tvåvåningshus, en liten trädgård runt och en stor gräsmatta på andra sidan häcken. Vi lekte lekar med en amerikansk man som hette Tim, spelade fotboll, hade undervisning och sjöng lovsång på eftermiddagen. Vi hade även en hel del fritid som jag spenderade med en kille som heter Felix och mina två konfaledare Sara och Emma. Vi tog massa konstiga bilder i en liten lekpark på gården, och Felix såg verkligen ut som en modell! Vi tog en bild på honom när han posade mot ett träd, och han ser ut som en modell! Sliskig, visserligen, men han skulle kunna platsa på en sida i Elle. Vi har även en bild på honom när han sitter grensle över trappräcket i huset med trappans knopp mellan benen och skriker. Egentligen åkte han inte utan satte sig bara där, men det uttrycket i ansiktet är så fruktansvärt kul! På kvällen lekte vi en lek med lappar, tjejerna mot killarna. Om det tex stod "knä mot knä" på en lapp skulle man sätta lappen mellan två knän och hålla fast den där. Två av killarna fick "haka mot haka". Efter en stund fick de två "arm om rygg", och gissa om vi skrattade! Det såg ut som att de satt och hånglade!
    Konfagudstjänsten är nästa söndag, och då ska vi spela drama! Jag och konfaledaren Sara har skrivit manus, så vi övade på det i tisdags.

Bless// Johanna

Bland derbyn, citroner och dansare

Exakt för två minuter sen, enligt klockan på min dator, startade årets första Stockholmsderby: AIK - Djurgården. Jag hejar förstås på AIK, även om jag inte är jätteinbiten och aldrig varit på en fotbollsmatch i hela mitt liv. Jag vet att Daniel Tjernström spelar ikväll, och jag har åkt förbi Råsunda, men mer än så är det inte. Jag har ett separat internetfönster med dn.se där jag tittar lite då och då. Men jag måste erkänna att om inte min kompis Leo hade påmint mig hade jag nog inte kommit ihåg matchen förrän jag läste dn.se. Det är min startsida och när jag öppnar internet tittar jag alltid igenom hela sidan och läser en del artiklar. Jag tycker om att hålla mig uppdaterad, det är därför jag utöver dn.se också läser pappersupplagan och Metro när jag åker pendeltåg. I vilket fall som helst, heja AIK!

På senare tid har jag varit lite orolig för min kära citronplanta. Det är två veckor sen jag satte den, och det ser ut som att inget har hänt. Därför tog jag en penna idag och petade lite i jorden för att se till fröt, och då hittade jag den! Knoppen jag har väntat på! En liten ljusgrön plutt på en liten grön stjälke! Den är inte ovanför jorden, men jag la ett lite tunnare jordlager över den än tidigare. Snart kan jag skörda citroner (eller inte :)).

I söndags gjorde jag och Elisabeth en dans som hela klassen ska dansa på soarén som vår klass ska ha. Idag på klassrådet pratade vi om soarén och vi kom en liten bit. Vi hade preliminärt sagt att den skulle vara om två veckor, vecka 19, men vi har insett att det inte kommer fungera. Leo och Felix är ansvariga för soarén och de kom idag med förslag på ett nytt datum; den 2/6. Det är en måndag men jag tror att det kommer fungera. Jag och Elisabeth fick även visa upp dansen, tyvärr utan musik. Det gick ganska bra ändå. Igår började vi lära ut refrängen till hälften av tjejerna. Vi hade halvklass musik, men tjejerna fick gå efter en halvtimma för att killarna var på manskörsrepetition på körtimmen på morgonen. Då gick vi ut på gården och dansade. Vi har försökt göra dansen så lätt som möjligt, och det var flera som fixade refrängen efter en liten stund. Jag hoppas verkligen att alla vill vara med och dansa. Vi har sagt att vi inte kan tvinga folk att vara med och visa upp, men vi tänker tvinga alla att öva. Min kompis Maria kom med en annan idé till soarén: att vi ska ha ett luftgitarrband. Temat ska vara 50-, 60-, 70- och 80-talstema, och hon tycker att luftgitarr passar till 80-talet. Det kan bli riktigt kul!

I tisdags fick vi tillbaka våra franskaprov och i onsdags fick vi våra biologiprov som vi gjorde förra veckan. Jag fick MVG på båda! :) Jag är riktigt nöjd, förstås! Idag gjorde vi hemkunskapsprov. Det var helt okej och det kändes bra. Vi fick en matsedel och skulle utvärdera den på massa olika sätt. Jag var hungrig under hela provet, och då började jag frysa. Jag blir så, det första min kropp skär ner på vid energibrist är värmen. Tur att jag ser till att äta ordentligt! Efter provet var det som tur var lunch, så då fick jag äta rejält. Sedan var jag med killarna i vår klass, Annika, Saskia och fyra killar från en annan åtta och spelade basket. Vi körde klassvis och trots att vi var 12 personer i vår klass mot fyra i andra laget var de snäppet bättre. Med så mycket folk på plan blev det rätt trångt, och då blev folk lite gruffiga. Till slut var det mer rugby än basket, men vi hade jättekul ändå. Det roligaste var när Jonte skulle passa Anton i ett uppspel. Anton sprang framför Jonte med ryggen mot honom när Jonte passade. Problemet var att Jonte skrek att han passade efter att han hade passat. Anton hann inte vända sig om och bollen studsade i hans bakhuvud! Det såg så dumt ut! Sedan jagade Anton Jonte för att hämnas. Jonte sprang, och skrek lite :)

Imorgon ska jag nog träffa en kompis som jag inte har sett på ett tag. Hon bor bara 100 meter från mig, men vi har inte gått i samma skola sedan lågstadiet (då vi visserligen var oskiljaktiga). Det ska bli väldigt kul. 

Jag kan ju även upplysa om att jag lyssnar på AIK-Djurgården på SR:s webbradio. Leo tipsade. (det står 1-0 till AIK!!!)
Bless// Johanna


Tappa aldrig barnasinnet!

För alla er med humor (och alla andra också), kolla in DN:s artikel här! Jag älskar vattenkrig! Man blir så blöt :) Jag och min lillasyster brukar ha vattenkrig i trädgården på somrarna. Vi har en stor vattenbazooka, så en sprutar med den och den andra får använda en blomspruta! Lite ojämnt, men sjukt kul! I helgen såg jag faktiskt en hel del ungar på mammas gård som hade vattenkrig, fast med kläder på. Jag tyckte faktiskt att det såg ganska kallt ut. Inte för att det var särskilt kallt, jag gick i kjol, leggings och munktröja, men ändå lite för kyligt för vattenkrig. Däremot såg jag vårens första fjäril! Nu är det vår. Idag var det runt +12 grader!!! Jag hade visserligen vårjacka, men bara     t-shirt och klänning under. Så nu vet du det :)

Igår var jag och mamma på IKEA trots det otroligt vackra vädret. Vi handlade ett skrivbord, en stol, gardiner, filt och två kuddar till mig! Jag satt sedan i hallen på övervåningen och skruvade ihop skrivbordet. Eller ja, egentligen skruvade jag ihop hurtsen som bordets ena ände ligger på. Den andra sidan har två vita ben som mamma skruvade på bordsskivan. När hon hade gjort det var det bara att lägga på skivan med ben på hurtsen. Inte särskilt svårt...
    Jag träffade även min kompis Elisabeth igår. Vi gjore en dans som vi vill att hela vår klass ska dansa på vår soaré (när den nu blir av). Vi dansade till "Walking on Sunshine" med Katrina and the Waves. Det tog en och en halv timma, men vi blev i princip färdiga. Idag var Elisabeth hyfsat trött på den låten :) När vi var färdiga igår var vi toktrötta! Inte bara i kroppen, utan huvudet gick också trögt och på sparlåga om man säger så. Nu återstår "bara" att lära ut denna dans till klassen. Jag känner redan att detta arbete kan bli en smula större än jag skulle fixa själv. Tur att vi är två och att fler vill vara involverade i projektet. Men vi ska jobba på! Det är nu, och precis i slutet, som man inte får deppa ihop. Vi ska lära folket dansen och vi ska dansa på soarén! Tur att man är bestämd :)

Imorgon är det konsert igen. Denna gång ska vi vara i Fryshuset i stan och sjunga. Det är utdelning av Emmerich-stipendiet för arbete mot våld och mobbning, och förutom oss kommer Lill Lindfors, George Riedel och kulturministern Lena Adelsohn-Liljeroth att vara där! Jag har träffat George Riedel (han som skrev musik till Astrid Lindgrens texter) och Lill Lindfors (vi sjöng på utdelningen av Astrid Lindgrens barn- och ungdomslitteraturpris, och hon var konfrencier), men inte kulturministern. Det är väl kanske inte så konstigt, men det är alltid trevligt att träffa nytt folk.

Dagens fråga:

<> Var i huset står min citronplanta?

      1. På mitt nattduksbord
      X. I köksfönstret
      2. På altanen

Rätt svar: X. Först stod krukan i mitt rum, men imorse flyttade jag den till köksfönstret, där det är mer sol. Jag vattnade den även med vatten och lite socker. Det ska tydligen vara bra.

Bless// Johanna


Försök 2

Jag blir så trött på detta! Jag hade skrivit ett långt blogginlägg om min vecka, och sedan när jag skulle spara det kom det upp en ruta som sa att jag måste logga in, och när jag hade gjort det fanns inlägget inte sparat! Vadå frustrerande?

Idag har jag bakat massor! Om en timma ska jag och några till stå i en skola och sälja fika. Järfälla symfoniorkester, där min kompis föräldrar spelar, har konsert och de har fixat så att vi får sälja fika i pausen. Vi har gjort det en gång tidigare och då kom det 200 personer! Jag och mamma har därför bakat bullar och sockerkaka som vi ska sälja. Det tog lång tid!

I tisdags hade vi livräddningsdag. Det var jättekul, fast det var jobbigt. Min klass skulle börja i Eriksdalsbadet kl. 10 med att ha livräddningstest, men jag och mina kompisar var där redan halv nio. Då började en annan klass sina tester, och vi fick (efter lite övertalning) komma in och öva i 25-metersbassängen. Det var välbehövligt! Sedan lekte vi lite i äventyrsbadet innan vi gjorde testet i 50-metersbassängen. Vi såg Therese Alshammar gå förbi! Jag klarade mitt test, men det var jobbigt och jag fick vatten i munnen när jag bogserade min kompis. Jag kunde faktiskt känna hur vattnet la sig över luftstrupen och när jag hostade sprutade det vatten. Men jag slutade aldrig bogsera. När jag skulle dra upp Maria på kanten var jag tvungen att försöka tre gånger, för första gången vred hon sig åt fel håll och andra gången kunde jag inte få upp henne på kanten. Efteråt simmade vi 200 meter klädsim. Det var sjukt jobbigt!

I onsdags var det biologiprov. Det handlade om cellen, andningen och matspjälkningen, och det kändes riktigt bra! På matten var min kompis Maria så rolig! Hon tyckte att diagnosen var svår, och när hon skulle säga det använde hon ett så kul uttryck!
- Nej, nu går jag snart under taket!
Vad får hon allt ifrån? Jag och Elisabeth höll på att skratta ihjäl oss! Det var så oväntat och knäppt!

I torsdags hade vi konsert på Nybrokajen 11. Det är en av stans bästa konsertlokaler för att det är helt grym akustik! Konserten gick faktiskt sjukt bra! Vi hade sammanlagt fyra timmars repetition den dagen, och det var inte särskilt bra rep. Som tur var fick vi ett litet mirakel eller något åt det hållet, så vi fixade alla stycken skitbra! Det lät otroligt! Min musiklärare var jättenöjd, och det är inte så ofta han är det :)

Igår var det EKO i kyrkan. Det är ett stort ungdomsmöte som vi har tre-fyra gånger per termin. Vi i dansgruppen dansade och min kusin och vår kompis sjöng jättebra! De sjöng bland annat "You give me something" med James Morrison, den låten är så otroligt bra! Jag satt bredvid en kompis som heter Viktor, och han är så skön! Han hade massa godis i fickan och när han blev trött tog han fram en. Han skämtade och la huvudet mot min axel och låtsades somna. Då puttade jag till honom och skrattade. Vi satt och viskade under mötet, men jag hade svårt att höra vad han sa. Han har nog den djupaste röst jag någonsin hört, lägre än alla basarna i klassen. Dessutom talar han lite smått otydligt. Han är jättekul att vara med!

Nu ska jag till fikaförsäljning. Igår när jag kom till stationen när jag var på väg hem stod det en klass och sålde bullar till klassresan. Jag köpte en påse, för jag vet hör det är att stå och sälja :)

Bless// Johanna


Typiskt!

Jag har ett par ljust blå jeans som är runt ett år gamla. Jag tycker väldigt mycket om dem, mycket beroende på att de är så trasiga. Ett stort hål på höger knä, fransiga uppvikta benfållar, fransiga bakfickor och allmänt smutsiga är de. Idag utökades denna meritlista med ett hål precis under gylfen. Sömmen sprack! Jag var i kyrkan och dansade på mötet. Vi skulle dansa två danser. I båda danserna sätter jag mig på huk och hoppar upp igen snabbt. När vi satt och väntade på att få köra den andra dansen tittade jag på mina jeans och märkte det nya hålet. Jag blev jätteförvånad. Så nu när jag kom hem tänkte jag lappa både det stora hålet på knät och det nya hålet. Jag klippte till två tygbitar av ett mörkt jeanstyg och nålade fast dem på utsidan. När jag hade sytt två och en halv sida på den stora biten råkade nålen gå av! Typiskt alltså! Jag letade efter nya maskinsnålar men hittade inga, så jag får vänta till nästa vecka innan jag kan sy på lapparna eftersom jag och syrran åker till mamma ikväll. Jag tänkte i och för sig inte använda dem den här veckan, men ändå.

Jag har övat på en speciell sak idag. Att titta under vatten! Jag känner att jag borde kunna det på livräddningsdagen på tisdag, så jag fyllde handfatet med vatten och doppade huvudet ett par gånger. I början sved det i ögonen, men efter ett tag fixade jag det. Självklart var allt suddigt, men jag testade att lägga ner en femtioöring i vattnet och jag såg den när jag tände lampan. Innan var det för mörkt. När jag kände att jag fixade det tänkte jag först släppa ut allt vatten, men sedan funderade jag på om jag kunde använda vattnet till något istället. Så jag tvättade fötterna ordentligt innan jag drog upp proppen. Det var skönt, och ganska nödvändigt.

Nu ska jag käka lunch, och sedan tror jag att jag ska fixa någon form av duk till min lilla blomställning som jag tog in från garaget för att ha min kruka med citronkärnor i. I garaget hittade jag ett högt och mycket litet trekantigt bord, måste man väl kalla det. Det är tre höga ben och två "hyllor", en på toppen och den andra en bit ner. Just nu känns hela alltet lite tomt och trist, men jag ska ställa in min samling av björnar på undre hyllan. Anledningen till att jag tog in hyllan från början var för att krukan stod på mitt skrivbord men fick inget solljus där. Nu står hyllan precis vid fönstret, och jag hoppas att det hjälper citronerna att växa.

Bless// Johanna


På tal om persika...

...så läste jag i tidningen att bloggning kan vara livsfarligt! Vissa tänker så mycket på bloggen och ska hela tiden överträffa sig själva så mycket att de kan få en hjärtattack! Jag säger bara en sak: skumt! Tur för mig att jag inte är så otroligt aktiv bloggare då :) Min kompis var sur över att blogg.se:s server låg nere i tre dagar när de flyttade någonting, för hon menade att hon har en publik att underhålla. Håller tummarna för att hon inte får hjärtattack! :)

Bless// Johanna


Party, party!

Att fylla 15 år en stor grej. Man blir "byxmyndig" och får köra moppe. Man är inte fjortis, och liksom inte riktigt barn. En sådan viktig händelse i en tonårings liv måste ju förstås firas! Förra året hade jag ingen fest, jag hann inte planera något. En vecka före min födelsedag kom jag på att jag skulle fylla år och då kände jag inte för att partaja. Men i år smällde det rejält! Jag och min kompis Pellan, som är nio dagar yngre än mig (haha, jag är äldre!) bestämde oss för att ha fest tillsammans. Det kändes konstigt att ha två olika när man är bästa kompisar och fyller så tätt. Under hela hösten och våren har vi i kompisgänget snackat om att ha ett film-maraton någon gång. Jag och Pellan hakade på den idén och fixade en filmfest. Vi var hemma hos mig och bjöd in nio personer (exklusive oss) att sova över från fredag till lördag och titta på film hela natten! Tyvärr kunde tre personer inte komma, men vi hade så galet kul ändå! Det skulle börja klockan sju, men de två killarna kom 45 minuter för sent! Det visade sig att den ene hade missat ett pendeltåg, och att det han hade hunnit med var tokförsenat. Men de kom fram till slut! :) Pellan hade kommit hem till mig vid kvart i fem och vi hade fixat i ordning allt, bland annat våra tårtor. Det var inte vilka tårtor som helst, utan pannkakstårtor! Vi gjorde två stycken med fyra pannkakor i varje. Mellan lagren la vi sylt, grädde, vaniljkräm och på toppen hällde vi sjukt mycket chokladsås! Det blev jättegott, men mättande.
   Efter fikat bytte vi om till pyjamas. Alla hade med sig pyjamas, täcke, kudde och gosedjur. Dessvärre hade Antonio trott att vi skulle ha vanliga kläder tills vi skulle sova, och han tänkte sova i kalsonger. Som tur var (tyckte han) kunde han låna ett par mjukisbyxor av mig. Sedan började vi med högen av filmer. Vi hade bestämt fyra kategorier på filmer som vi skulle se: tecknat, action, skräck och komedi i den ordningen. Den första vi såg var Råttatouille. Vi hade planerat att se Simpsons - the movie, men folk ville hellre se Råttatouille. Vi satte oss fyra personer i soffan i vardagsrummet, och fyra på en madrass på golvet nedanför soffan. Alla bredde ut sina täcken och gosade ner sig. Det blev galet varmt, men väldigt mysigt. När filmen var slut hämtade vi godis och valde vilken actionrulle vi skulle se. Vi valde mellan Mr. and Mrs. Smith, Lara Croft - Tomb Raider och Batman Begins. Till slut blev det Batman vi såg. Den var bra, men lite seg emellanåt och lite väl komplicerad. Olivia somnade faktiskt, trots att klockan bara var runt tolv! Vid ett, när filmen var slut, åt vi lite mackor och drack te och kaffe. Pellan trodde inte att hon skulle klara att vara vaken utan kaffe, så jag bryggde ett par koppar till alla som ville ha. Då blev de lite piggare, och vi gick tillbaka till vardagsrummet för att se skräckfilmen. Olivia hade tagit med sig Halloween 4, och den såg vi. Jag tittar inte på skräckfilmer, men den var inte så farlig. Genom hela filmen byggde man upp en känsla av att den snart skulle hända något jättehemskt, men när det väl kom var det inte så farligt. Jag var ganska rädd ändå, och mitt gosedjur var hyfsat klämt efteråt. Som tur var satt de andra och skämtade under tiden, så jag blandade rädslan med skratt. Den sista filmen vi hade bestämt var Hot Shots 2. Enligt Pellan skulle den vara jätterolig, så vi tog den efter skräckisen för att muntra upp oss. Den var helt okej med vissa roliga grejer, men jag har sett roligare filmer. Jag låg och blundade de sista 15 minutrarna, men jag somnade inte.

När alla filmer var klara var klockan ungefär halv fem på morgonen. Vi var väldigt sega och ville inte se en film till, så vi satt och pratade och flummade. Då kom någon på idén att vi skulle ha massagecirkel. Vi satte ihop två luftmadrasser och satte oss i en ring och masserade varann. Det var riktigt kul och ganska skönt, trots att vissa hade en tendens att ramla ut ur cirkeln (fråga mig inte varför). Runt klockan fem satte vi oss och tittade på Simpsons - the movie. Jag var den enda som såg hela filmen. Alla andra somnade helt enkelt i diverse konstiga positioner. Annika satt i soffan med bakåtlutat huvud och sov med öppen mun och Fabian somnade med huvudet på Marres rumpa! Han la en kudde på hennes rumpa från början, men den försvann. Jag kunde inte hitta fjärrkontrollen efteråt, så jag fick gå och trycka på DVD:n för att stänga av. Då vaknade Annika. Jag lät henne ligga i halva soffan (Olivia tog upp andra halvan) och la mig bredvid Antonio på de ihopsatta luftmadrasserna. Där somnade jag vid tjugo i sju och vaknade halv nio. Några var lite fundersamma hur jag kunde ligga där när de vaknade, eftersom jag satt i soffan när de somnade. Sammanfattningsvis sov jag två timmar i natt, och lyckades vara vaken i 24 timmar (från 6.20 på fredagen till 6.40 på lördagen).

När alla hade vaknat vid halv nio låg vi och pratade en stund och gick sedan upp och åt frukost. Sedan klädde vi på oss och gick ut i trädgården och spelade badminton. Det kan låta som att vi var ute tidigt, men i själva verket kom vi ut vid kvart i tio. Vi spelade badminton ett tag och gick sedan ner i skogen bakom mitt hus och lekte Burken. Det var jättekul, men lite smutsigt. När vi var trötta och lite kalla gick vi in och folk började droppa av hemåt. De sista personerna gick runt tolv. Jag tyckte verkligen att det blev en lyckad fest! Jag hade jättekul och jag är säker på att de andra också hade det. Men nu är jag lite småtrött...

Jag tänkte åka och simma idag, men med tanke på hur lite jag har sovit är det inte konstigt att jag har skjutit upp det till imorgon. Jag känner att huvudet är lite segare än vanligt, det är liksom lite grötigt där uppe. Men ikväll ska jag lägga mig i någorlunda tid. Jag ska nämligen dansa i kyrkan imorgon, och vi ska samlas kl. 10!

Och till sist; Dagens Fråga:

<> Hur kommer det sig att jag har blåsor på ovansidan av mitt vänstra öra?
 
     1. Jag råkade skära mig med osthyveln
     X. Jag höll örat för nära en glödlampa
     2. Pellan råkade lägga locktången mot örat när hon lockade mitt hår

Rätt svar: (Trumvirvel och spänning?) 2. Pellan brände mig med locktången. Det brändes, men sanningen att säga märkte jag inte blåsorna förrän i morse.

Bless// Johanna


Duktig flicka!

Nu ska jag vara duktig och skriva dagens inlägg på eftermiddagen, när jag har i princip obegränsad tid istället för klockan nio på kvällen! :)

Idag har varit en ganska vanlig onsdag. På musiktimmarna sjöng vi för fullt. Nästa torsdag har vi konsert på Nybrokajen 11! Det ska bli så sjukt kul! Det blir terminens första konsert, och vi har mycket att öva på! Jag kan de flesta sångerna ganska bra, men inte helt utan noter. Det känns lite oroligt. Speciellt en sång, Geographical Fugue, känns osäker. Det är ett 12 sidor långt talstycke där stämmorna upprepar en massa geografiska namn i kanon. Det blir nog riktigt häftigt när vi fixar det, men just nu är vi hopplöst beroende av noterna. Speciellt våra kära killar har en förmåga, eller snarare saknar förmågan att lära sig stycken utantill. Lite irriterande för sopraner och altar som då brukar kunna dra igenom hela sin stämma i sömnen... Men konserterna går mirakulöst nog otroligt bra. Jag hoppas på ett nytt sådant mirakel till nästa torsdag!

Franskalektionen var jätteskön idag. Vi har B-språk tillsammans med en annan klass, och de skulle ha soaré idag så de var inte på lektionen. Därför var vi bara 15 istället för 30 som vi är i vanliga fall. När vi är så många blir det rätt jobbigt eftersom alla inte har samma tempo. I andra ämnen gör det inte så mycket, men just i språk är det lite för många. När vi började med B-språk i sjuan sa min lärare att hon aldrig hade haft en så stor franskagrupp. Det säger en del, speciellt eftersom hon har varit lärare i snart 30 år. Därför var det skönt att vara färre, och det märktes att de var borta. Hela lektionen var lugnare och tystare än vanligt. Det var inte tyst, men stämningen var på något sätt mer avslappnad. Vanliga franskalektioner präglas lite av att det är stökigt och stressigt, med folk som skriker hela tiden. Det blir liksom aldrig helt tyst, och det stör koncentrationen jättemycket. Man vill inte heller gå till en lektion som är stökig och det leder ju till att man själv blir lite ofokuserad och bidrar till den allmänna oredan.

Den stora nyheten i skolan just nu är att vi ska få nationella prov i biologi, fysik och kemi nästa år. Vi blir första årskursen som får dessa nya prov. Jag tror, till skillnad från de flesta i klassen, att det kommer bli jättebra. Dessa prov tror jag blir en sammanfattning på vad man har lärt sig i hela högstadiet, och vad kan väl vara bättre än att sista terminen i nian faktiskt repetera vad man lärde sig i sjuan och åttan? Men jag tycker ändå inte att det ska bli nationella prov i något annat ämne. Det enda jag kan tänka mig är samhällskunskap, men det kommer jag inte få skriva i alla fall. Jag blev faktiskt glad när jag hörde detta på nyheterna i tisdags.

På tal om prov och sådant har jag tre prov nästa vecka. Eller egentligen är det två riktiga och ett test som man skulle kunna kalla prov. Det är biologiprov nästa onsdag, franskaprov nästa torsdag (plus konsert den dagen) och livräddningsdag på tisdagen. På denna livräddningsdag blir det bland annat ett livräddningstest, och det är det vi kallar prov. Jag har inte plockat med mig biologiboken hem än, men franskan har jag med mig! Det beror i och för sig på att jag har franskaläxa till imorgon (som jag måste hinna öva på innan jag åker till dansen, kom jag på nu).

Det var något jag skulle komma ihåg att skriva här som jag tänkte på när jag gick hem... Javisst ja! Denna dag har varit BLÖT! Det har regnat/snöat hela dagen! När jag vaknade imorse låg det 2cm snö överallt! Jag älskar snö, men inte nionde APRIL!!! Januari hade varit okej, men inte april. När jag sedan promenerade hem från stationen regnade det ganska kraftigt. Om jag ska beskriva hur blöt jag var kan jag säga så här: det droppade vatten från luggen när jag gick, och det kom en hel del droppar när jag skakade på huvudet i hallen! Behöver jag säga något mer?

Bless// Johanna (inte alls insnöad)

Nej nej nej nej nej nej nej nej nej nej nej (utropstecken)

Ingen mer snö!!! Idag har det snöat, just det: snöat, här i Stockholm!! Neeeeej! I vår trädgård har det redan slagit ut en hel del scilla (en blomma) och jag såg en humla i söndags. Och nu snöar det! Som tur är lägger den sig inte mer än att man kan ana att gräset är lite vitare än vanligt, men ändå! Som tur är ska det bli +10 grader på torsdag. Skönt!

Så, efter den lilla inledningen ska jag börja berätta om min helg. Den var faktiskt rätt händelserik. Jag fick precis efter sportlovet veta att mina föräldrar ska separera. De har inte bråkat eller så, men de älskar inte varandra längre. När vi fick veta det hade mamma redan köpt ett radhus, ungefär en kilometer från villan. Så under påsklovet gjorde mamma i ordning sitt hus ganska mycket och från fredag till lördag sov jag och lillasyrran över hos henne för första gången! Det var däremot inte särskilt mycket i ordning. TV:n och boxen stod på golvet för att mamma inte hade hunnit hämta en bänk inne i stan, köksbordet var vårt gamla (typ 18 år gammalt) och sjukt rangligt, mammas sovrum var inte färdigtapetserat och jag och syrran hade bara sängar i våra rum. Men annars funkade det jättebra, med ett litet undantag. Köksbordet gick nämligen sönder när vi skulle äta middag på fredagen! Vi hade dukat och tagit fram de flesta tillbehören till tacosen när jag såg att ena benet var väldigt snett. Jag skulle just påpeka det när benet brast och hela bordet tippade i golvet precis framför mina fötter (jag fick gräddfil på ena strumpan). Tallrikarna gick sönder, men glasen höll faktiskt. Efter en stunds städande och en liten tår från min sida (på grund av chocken, antar jag) kunde vi äta middag på vardagsrumsgolvet framför TV:n. Där fick vi även äta frukost.
   Lördagsmorgonen blev desto muntrare. Efter frukosten började mamma bära upp delar till en IKEA-byrå som skulle stå i lillasyrrans rum. Jag frågade om jag fick hjälpa till och mamma sa att jag kunde läsa instruktionerna, eftersom jag är intelligent :). Det gjorde jag och tillsammans kunde vi sätta ihop byrån. Det var en hel del skruvande, spikande och fastsättning av pluggar, men till slut blev den färdig. Efteråt åkte vi och lämnade syrran på boxlingkalas och åkte till IKEA. Där köpte vi ett tillfälligt matbord, två täcken och en spegel till hallen. När vi kom hem skulle mamma åka till tippen och sedan hämta syrran. Jag passade under tiden på att skruva ihop en likadan byrå som den vi hade gjort på morgonen, men till mitt rum. Jag gjorde faktiskt allting (utom att spika fast baksideplattan, det gjorde mamma)! Den blev väldigt fin!

På lördagskvällen var jag i kyrkan. Det var ett ungdomsbrassband som spelade. De kom ända från Göteborg och de var sjukt duktiga! Det var verkligen fartigt och härligt! Efteråt hade man riggat Guitar Hero och Singstar i olika rum i ungdomsvåningen i kyrkan. Jag, min kompis Sara och min ungdomsledare Sara var i Singstar-rummet hela kvällen! För att vara exakt var det från 22.00 till 23.40! Vi hade jättekul när vi sjöng och tittade på andra som sjöng, både stockholmare och göteborgare. Jag vann alla låtar jag sjöng! :)

Igår hade jag ett jättestort skrattanfall på mattelektionen. Min kompis höll på och sågade TV-programmet "Doktor Mugg". Hon tyckte att det var så låg humor att det inte ens var kul. Jag sa till henne att andas, för att hon var så upprörd. Då svarade hon:
- Jag har inte eldat upp mig än!
Min andra kompis satt bredvid och hörde vad vi sa. När min kompis sa att hon inte hade eldat upp sig utbrast hon:
- Kremering!
Oj vad jag skrattade! Jag låg på bänken och tårarna bara rann. Jag hade tänkt samma tanke och fnissat åt den, men när hon sa det högt blev det otroligt kul! Min lärare var tvungen att säga till min lite snällt att vi hade börjat :)

Nu måste jag verkligen sova! Varför skriver jag alltid på kvällarna så att det blir sent innan jag är färdig?
Bless// Johanna

Och när måndag-fredag är förbi...

...blir den lägenhet jag sitter i
fylld utav minnen som tär och förstör...

Vid närmare eftertanke håller jag inte med Orup helt :) För det första har jag ingen lägenhet, och den fylls därför inte av minnen :)

Men måndag-fredag är ju faktiskt förbi. I måndags var det första dagen efter lovet! Jag hade massa energi och spritt i benen på morgonen. Det var jättekul att se alla igen! 
   I torsdags var vi och simmade i Eriksdalsbadet. Tisdag 15/4 har vi livräddningsdag i skolan, så vi var där för att öva livräddning. Det var sjukt roligt! Vi simmade först 200 meter. Sedan delade vi in oss i par och övade på bogsering. Man skulle bogsera en person som var ungefär lika stor som en själv 25 meter och sedan dra upp denna på kanten. Jag och Maria var ett jättebra team, även om det var jobbigt att bogsera. Vi skulle även dyka när vi var i vattnet och nudda botten på två meters djup. Första gången fick jag panik. Jag vände ner i vattnet och tog ett par simtag med armarna. När jag sedan sparkade med benen kände jag att fötterna var ovanför ytan. Då blev jag stressad och rädd och började simma frenetiskt med armarna. Självklart råkade jag släppa ut en hel del luft då. När jag hade kommit halvvägs kände jag att luften var på väg att ta slut. Jag vände uppåt och råkade slå i handen i bassängkanten. Då fick jag panik och försökte ta mig upp så snabbt det gick. Jag blåste ut i princip all luft när jag trodde att jag skulle komma upp över ytan, men då var det fortfarande någon decimeter kvar. När jag till slut kom upp simmade jag snabbt in till kanten och satte mig innan jag kunde andas och lugna ner mig. Efter en liten stund kunde jag testa igen lite längre ut från kanten. Då fixade jag det. Jag började på samma sätt, men när jag kände att fötterna var över ytan pressade jag bort paniken och simmade lugnt neråt. Jag testade en tredje gång innan jag gick upp ur bassängen, och då gick det galant! Däremot måste jag antingen lära mig att titta under vatten eller köpa simglasögon till livräddningsdagen. I torsdags skulle vi bara nudda botten med handen, men då ska vi plocka upp en ring ur vattnet. Eventuellt ska jag gå till simhallen hemma på lördag eller söndag.

I torsdags hade jag också praktiskt prov i hemkunskap. Vi har inte hemkunskap i nian, så slutbetygen kommer i år. Provet gick ut på att man skulle laga en valfri rätt ensam. I vanliga fall jobbar vi i par men nu gick halva klassen iväg för att göra en uppgift i en affär. Det gick riktigt bra och blev jättegott! Jag gjorde frikadeller (kokta köttbullar) i tomatsås med spagetti och kokta ärtor och morötter. Det enda som inte var så bra var att jag råkade torrkoka grönsakerna. De blev inte brända, men allt vatten hade försvunnit ur kastrullen. Nåja, allt annat blev sjukt bra!

Vi har i religion jobbat med islam, och det var prov i fredags. Det kändes riktigt bra, men vissa grejer på G-delen stod varken i kapitlet eller kriterierna. Man skulle skriva vad typ heliga skrifter och andliga ledare heter i dels islam, men också kristendom och judendom! På en annan fråga skulle man skriva svar på "Guds ord" i de olika religionerna. Vi fattade ingenting, så vi fick fråga en lärare för vår parallellklass eftersom vi hade vikarie. Hon förklarade att vi skulle skriva hur Guds vilja kommer till människorna! Mycket tydligare...(inte!). Nåja, VG/MVG-delen gick bra, även om jag förmodligen får VG. Lärarna i SO bedömer oss åttor efter hur niorna ska kunna resonera! Min mentor säger att varje årskurs har sina egna betygskriterier, alltså att vi blir orättvist bedömda! Vilken tur för lärarna att åttans betyg inte räknas till gymnasiet!

Menmen, nu måste jag sova. Redogörelse för min händelserika helg kommer förhoppningsvis imorgon, det beror lite på hur mycket läxor jag får.
Bless// Johanna 


Ännu ett lov!

Tjena hejsan! Jag är otroligt ledsen att jag inte har skrivit på typ två veckor! Jag har varit i Sälen utan internet och sedan har servern legat nere och jag har inte haft någon tid över. Men nu är jag (äntligen?) tillbaks :)!

Som sagt var jag i Sälen på påsklovet. Jag var där med pappa, lillasyrran, farmor och farfar. Det var sjukt kul! Jag, pappa och syrran åkte slalom i Hundfjället och en dag i Tandådalen. Det gick riktigt bra. I Hundfjället var backarna rätt lätta, men det gjorde inte så mycket. Jag och syrran hoppade i Junior Fun Park :) Det var tre riktigt stora gupp och två mindre. Vi flög en hel del! I Tandådalen var backarna svårare, och därmed lite roligare. Dessvärre blev syrran påkörd av en kille i min ålder som åkte för fort och hade för lite koll på andra människor. Hon blev inte farligt skadad, men hade ont i bakhuvudet och svanskotan. Jag hade åkt ner hela den röda backen och stod och väntade på de andra. Efter fem minuter ringde pappa och sa att lillsyrran hade blivit påkörd och att de väntade på en skoter. Hon var ju vid medvetande, men fick åka skoter ändå. Det tyckte hon var jätteroligt! Vi käkade lunch så att hon fick vila lite, och sedan åkte hon och pappa i barnbacken lite medan jag åkte svart backe från toppen. Sedan mådde hon bättre, så vi åkte till klockan halv tre. Under veckan åkte vi även en hel del längdskidor. Farmor och farfar åker inte utför, så vi åkte med dem två och en halv dag. Det var fint väder hela veckan, så jag blev brun!! :) Jag gjorde allt för att inte få "hjälmbränna", alltså att man blir brun på kinderna och vit under hakan och på sidorna av ansiktet för att hjälmen inte släpper in solljus. Det är nog enda nackdelen med hjälm tror jag. Jag åker alltid slalom med hjälm. Jag känner mig mycket säkrare och vågar åka fort och hoppa, plus att hjälmen värmer mycket mer än min mössa. Min kompis hade hört uttrycket "alla som har något i huvudet använder hjälm för att skydda det". Jag gillar den inställningen skarpt! Men självklart får man åka precis hur man vill!

Nu ska jag till kyrkan på en konsert/ungdomssamling med ett brassband från Göteborg! Det ska bli sjukt kul!

Bless// Johanna


RSS 2.0