Aldrig Mera Fjortis!

Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! Jag är äntligen 15 bast!! Fatta vad skönt! Jag känner att det passar mig mycket bättre att vara 15 än 14. Jag känner mig som en 15-åring :) Ett extra plus är att ingen kan kalla mig fjortis längre! Jag är verkligen inte fjortis (en sådan person som bara bryr sig om hur de ser ut och har ofantliga mängder smink i ansiktet, sjukligt mycket urringade tröjor och har blekt och tuperat håret så många gånger att det är totalförstört och bara en stor blond risbuske) så nu är den sista risken att bli kallad det borta :).

Min födelsedag har varit grym hittills. Jag vaknade kl 8.30 och låg i 45 minuter och väntade på att resten av familjen skulle vakna. Till slut gjorde de det och kom in och sjöng för mig! Då hade de med sig mina presenter :) Jag fick en locktång, ett par hantlar (1kg/styck), Råttatouille DVD, presentkort på Bikbok, en kjol som min lillasyster har sytt, Melodifestival-CD:n, en kokbok med pannkaks- och våffelrecept, inlines och en hjälm! Jag blev verkligen jätteglad för alltihop! Jag funderar på att testa locktången nu, men jag tror att det får vänta lite. Den kan värmas upp till
180°C och jag vill helst inte ha brännsår i hårbottnen, så mamma får nog locka mitt hår första gången. Min lillasyster hade sytt en lång kjol på syslöjden i hennes skola, och jag fick den! Den är jättefin, vit- och svartrandig, men det finns ett litet problem. Hon har (antagligen) mätt höftbredden på sig själv och sedan lagt till typ 2 cm för att jag har lite bredare höfter än henne. I själva verket är jag typ 10 cm bredare över höfterna än hon, så jag kan inte dra upp kjolen längre än till mitten på låren! Jag försökte ta den över axlarna, men kom på att axlar och höfter är lika breda (i princip), så det gick inte heller. Mamma sa att hon kan fixa till den så att jag kan få på mig den, så vi väntar på att hon ska göra det. Men det var sjukt sött av min lillasyster att sy helt själv till mig!
    Efter presentöppningen gick mamma ner och stekte amerikanska pannkakor ur min nya bok. De blev mycket godare än vanligt! Vi åt dem till frukost med florsocker och lönnsirap :) Galet gott! Sedan spelade jag och min lillasyster lite tv-spel. När vi tittade ut genom fönstret såg vi att det snöade och var ~5 cm snö ute och +2°C så vi gick ut för att bygga en snögubbe. Jag trodde att det skulle vara jättebra kramsnö, men det var inte så bra. Vi hade lite snöbollskrig innan vi fick en idé. Hon la sig på mage i snön och jag byggde en snöbåge över hennes rygg :) Det var jättekul! Efter ett tag tog hon sig loss och vi gick in. Hela familjen fikade födelsedagstårta (prinsesstårta, förstås) och sedan åkte vi till Kista centrum. Vi gick till Filmstaden och tittade på den animerade filmen Horton. Den var galet bra! Den handlar om en elefant som hittar ett dammkorn som egentligen är en hel värld där det bor massa folk. Filmen är skruvad, men otroligt bra! Jag skrattade högt flera gånger :) Efteråt åkte vi hem och nu ska jag börja packa. Imorgon åker jag, pappa och syrran till Sälen med farmor och farfar. Det ska bli så sjukt kul! Vi kommer åka slalom och längdskidor i en vecka. Däremot kommer vi inte ha något internet, så detta blir sista inlägget på en vecka... Hoppas någon därute inte kommer sakna mig alltför mycket ;) Men jag lovar att den dag jag kommer hem (lördag eller söndag nästa vecka) kommer ett långt inlägg med vecko-info!

Ikväll ska jag äta födelsedagsmiddag och titta på Let's Dance. Jag hejar klart på Mat-Tina och Karl-Petter från Bonde söker fru. Han är så sjukt söt!!! Jag kanske borde gå med i hans fan-club... :) Om jag hinner ska jag även dansa lite dansmatta, men jag tvivlar på att jag kommer ha tid med det.

Bless och Glad Påsk!// Johanna

På Väg Mot Påsk!

Skärtorsdagen är en av de fyra bästa påskdagarna! Just i år har min skärtorsdag varit extra härlig: jag har nämligen varit ledig! De flesta som jag känner har varit i skolan åtminstone halva dagen, men det behövde inte jag! Trevligt trevligt. Jag var istället i min kompis kyrka :) Det var en stor konferens där som håller på till söndag, och jag var där idag. Först träffade hon mig vid pendeltågsstationen så att jag skulle komma på rätt buss. När vi kom till kyrkan var det först ett förmiddagsmöte där ungdomspastorn pratade. Han var galet bra! Sedan käkade vi lunch och spelade kort. Efter lunchen hade vi en timmas paus, så då var vi nere i källaren. Där spelade vi pingis en stund. I ett annat (sjukt stort) rum var det någon form av lager, inte ens min kompis visste vad det var. Vi hittade flera stora frigolitblock som vi hade krig med :) Det var otroligt kul! Vi körde även lite lastpall... :) Du vet, det ser ut som en gaffeltruck, men man drar den själv. I vilket fall som helst åkte vi lite sådan. Sedan var det lite olika workshops. Jag och min kompis dansade, men jag kunde bara vara med i 45 minuter innan jag var tvungen att åka. Jag skulle nämligen till dansen i stan. Den dansen var sjukt kul! Jag var ju inte där förra veckan och då hade de fortsatt på koreografin, men jag lärde mig den till slut.

Som sagt är det ju skärtorsdagen och då ska man ju klä ut sig till påskkärring. Igår i skolan kom jag på att vi inte hade klätt ut oss någonting, så idag tog jag med min ett mycket rosa rouge och en brun eyeliner-penna ifall jag och min kompis skulle känna för att sminka oss lite... Nu gjorde hon inte det, så jag hade med min sminket till dansen. Där bestämde jag mig för att när lektionen var slut skulle jag sminka mig till påskkärring och sedan åka hem! Sagt och gjort, när jag hade bytt om tog jag mycket rouge på kinderna och gjorde små buna prickar mitt i det rosa och sedan gick jag. När jag gick till stationen var det många som tittade lite längre än vanligt på mig. Jag tyckte att det var sjukt kul! Jag log åt alla som tittade, och en dam log faktiskt tillbaka. Tänk vad glad man blir av ett litet leende! :) När jag kom hem fick jag sminka min lillasyster också, så nu är vi små kärringar båda två. Mina föräldrar tycker att jag är rätt konstig, och det ligger nog något i det :). Oftast är det ju småbarn som klär ut sig till påskkärringar men jag menar det finns ett litet barn inom oss alla, bara att de flesta kväver sitt lilla barn genom att vara vuxna. Ibland måste man få släppa loss den lilla flickan eller pojken inom sig. Jag gör det när jag klär ut mig vid påsk och när jag klättrar i träd eller leker i skogen med min barndomsvän (oj vad jag låter gammal).

På tal om ålder och sådant så fyller jag år IMORGON!!!! Jag fyller hela 15 år!! :D Jag har redan börjat säga att jag är 15. På konferensen idag frågade någon hur gammal jag var och då svarade jag 15. Sedan la jag i och för sig till att jag fyller år imorgon. Jag och familjen ska förmodligen gå på bio imorgon, så nu ska jag titta ut någon bra film som jag vill se. Jag är lite nyfiken på "PS. I love you!".
Bless// Johanna (halvvägs till 30 om fyra timmar)

Jahaja...

...så var det måndag. Igen. Veckorna går sjukt fort! Detta är sista skolveckan innan påsklovet, men det var ju precis sista veckan innan sportlovet ju! Jag är förvirrad...

Nåja, idag har jag gjort G-delen på matteprovet. Det handlade om procent och bråk = inte helt enkelt ämne. Däremot var provet jättelätt. Det är alltid G-delen. Idag tog den 10 minuter och sedan fick vi jobba i matteböckerna resten av lektionen. Det riktiga provet är imorgon. Då blir det verkligen inte lika lätt. Jag ska verkligen kolla så att jag inte gör några slarvfel, men jag har pluggat ordentligt nu så jag känner mig ganska säker. Håll tummarna! :)

En annan rolig sak jag har gjort idag är att jag ropade i högtalarna i skolan! :) På onsdag ska den kristna skolgruppen Ny Generation, som jag är med i, ha ett påskrace! Vi ska gömma påskägg med godis i skolan och sedan ska folk få springa och leta efter dem! Detta fick jag informera om idag via högtalarna som sitter i hela skolan. Fatta hur nervös jag var! Men det gick bra, även om mina kompisar sa att jag andades lite högt... :)

På geografin såg vi en film om vindkraft. Den var ganska bra, men väldigt amatörmässig. Först pratade någon om olja i tre minuter och sedan kom repliken: "Men varför pratar vi om olja, det här skulle ju handla om vindkraft?" Förstå vad jag störde mig på det! Sedan var det ett litet "skådespel" om en familj som skulle spara el. Det jobbiga där var att ljudet var inlagt helt fel, så att man hörde någon prata och sedan såg munnen röra sig. Sjukt irriterande!

Nu måste jag sova :) Imorgon är en annan dag...
Bless// Johanna

Back For More

De senaste dagarna har varit som fredag-söndag är i vanliga fall: helt okej. Jag hade fysikprov sista timmen i fredags. Det gick riktigt bra, jag kände att jag kunde allt. Jag var inte i kyrkan på kvällen, som omväxling. Jag kände mig ju hängig i torsdags, så jag tog det lugnt i fredags. Jag och familjen tittade på Mr & Mrs Smith på SVT 1. Den filmen är så skön!

I lördags träffade jag min kompis Malin. Vi har inte setts på minst två veckor, så det var mycket trevligt. Vi gick till centrum och jag köpte ett jättesnyggt diadem i vitt och orange. Vi brukar ta en promenad när vi träffas, men det regnade lite så vi ville gå inomhus. Jag tittade på skidglasögon på Stadium. Jag vill ha skidglasögon som inte är färgade, men det är tydligen omöjligt att få tag i. Det närmaste jag kom var ett par med spegelglas som var svagt blå. När vi kände oss färdiga i centrum gick vi hem till henne och klappade hennes katter. De är verkligen sjukt söta! Hon har två grå katter som ska vara engelsk korthår, men den ena är långhårig... Jag är egentligen pälsallergiker, men jag klarar att klappa katter om jag inte håller på med ansiktet eller slickar på fingrarna (eller katten för den delen). Efter ett tag gick jag hem och åt middag och stickade ett tag. Sedan smällde det! MELODIFESTIVALENS FINAAAAAL!!!!! Hela familjen var bänkade framför tv:n med ostbollar, läsk, vindruvor och kex och ost. Jag måste säga att det blev en riktigt bra tävling till slut. Charlotte är ju grym, det bara är så. Personligen röstade jag på Sanna Nielsen för att hon var startfältets duktigaste sångerska. Men jag tyckte om alla bidrag utom Christer Sjögren (även om han är rätt go), Frida feat. Headline (som i och för sig var glad och Headline var sjuuukt söt) och Nordman (inga småpositiva kommentarer). Nåja, nu håller jag tummarna för Perelli i Belgrad!

Idag har jag varit söndagsskolledare igen. Vi gjorde påskkycklingar genom att klippa ut två papperscirklar med hål i mitten och vira gul tråd runt ringarna. Så småningom ska man klippa på sidorna och det blir en gul garnboll som vi ska sätta ögon på, men vi har inte kommit så långt än. När jag kom hem käkade vi lite och åkte sedan in till stan. Min mamma sjunger i en kammarkör och de hade konsert tillsammans med fyra solister och en stor del av en symfoniorkester. Det var en sjukt vacker konsert! Musiken var skriven av Mozart, och han kan verkligen sin sak! :) Min klasskompis mamma var med och spelade i symfoniorkestern, så jag kände faktiskt igen henne!

Nu väntar jag på att mina mörkt metallicblå naglar ska torka och jag borde egentligen plugga till matteprovet imorgon, men det är bara G-delen imorgon så det är lugnt.
Bless// Johanna

Fotnot: Jag skulle ha lagt ut detta inlägg igår, men servern krånglade och det var sent på kvällen. Läs därför "nu" och "idag" som söndag.

Usch

Usch vad det är trist att vara nästan sjuk! Det var jag idag. Jag frös hela hemkunskapslektionen och var varm och hade huvudvärk hela eftermiddagen. Därför var jag inte på dansen, vilket var grymt trist. När jag kom hem gick jag direkt och la mig och vilade i en halvtimma. Sedan åt jag mellis och gick och la mig i sängen igen med fysikboken. Imorgon är provet, och jag kände att jag behövde plugga. Det var bra att jag låg ner större delen av kvällen, för nu känner jag mig mycket bättre! Imorgon är jag förhoppningsvis helt frisk, för första lektionen är gymnastik och då har jag mitt styrkepass med tjejerna i klassen! Det ska bli så grymt kul! Idag hade tre personer sitt motionsprogram, och de gjorde det jättebra.

Jag har börjat på ett litet projekt. Jag och så många som möjligt ska sticka ett lapptäcke som vi ska sälja med klassen när vi har loppis i vår. Jag har tänkt att man stickar rutor om 30x30 maskor i valfritt garn och lämnar in till mig. När jag har tillräckligt många syr jag ihop dem till en filt eller vad det nu blir. Jag blev idag färdig med den allra första rutan! Om någon vill hjälpa till är det mycket uppskattat. Lämna en kommentar och meddela i sådana fall!

Nu ska jag sova.
Bless// Johanna

Nytt inlägg

Min kompis är så galet skön! Han skulle lägga till mig på MSN, men råkade glömma en siffra och la till någon helt annan. Nu fixade han äntligen min adress! Något av det första han berättar är att hans katt trampar på tangentbordet :) Oj vad jag skrattade!

I måndags var jag och klippte håret. Min lugg växer så galet fort att jag måste klippa mig varje månad. Det var riktigt skönt att rensa ur håret. Jag hade klipptid klockan 18 och slutade 15.30 så efter skolan satt jag på café i en och en halv timma. Jag gick till Citykonditori, Citykyrkans café, och fikade och förberedde min svenskaredovisning som jag hade på tisdagen. Det var riktigt mysigt, och de har världens finaste ost- och skinkmackor! Jag trodde att jag skulle få en halvstor macka med ost och skinka, men det konstverk de kom in med var så mycket mer! Två stora halvmörka snyggt snittade bröd, fräsh sallad, vikta ost- och skinkskivor, gurka och tomat! Jag var mätt fram till att jag åt middag vid åtta!

I tisdags hade jag då min redovisning. Det gick ganska bra, tycker jag. Man skulle läsa ett kort stycke ur den roman man skulle redovisa om, och jag vet att jag läste för länge. Det kändes som om jag läste längre än jag berättade. Som tur är har jag världens bästa kompisar som muntrade upp mig och sa att det var bra att jag läste så länge så att man fick en inblick i boken. De orden gjorde verkligen att jag blev mer nöjd! 
    Samma dag hade vi slöjd. Jag har syslöjd och håller på att sy en jättefin grå klänning. Våra slöjdlektioner är alltid jätteroliga. Detta beror på att alla släpper loss då. Maria och Jonatan hade en lite... underlig konversation. Jonte stack en nål i Marias klänning som hon har sytt färdigt, och hon protesterade mot detta. Jag och Ossian lyssnade på när Maria försökte få Jonte att sluta, och vi misstolkade allt lite. Det lät som att de diskuterade något annat än en nål och en klänning... Hehe :) Jag har smittats av killarnas snuskiga humor, så jag skrattade hur mycket som helst :)

Idag fick vår klass veta något som vi tyckte var så galet dumt. Vår parallellklass hade fysikprov (som vi ska ha på fredag) och de flesta hade tydligen inte pluggat så mycket. Det var nämligen så att 18 av 30 elever inte fick göra färdigt provet, pga att de fuskade. De hade skrivit upp stödord i handen och satt och tittade på detta under provet. En av tjejerna höll upp handen framför sig när hon läste, och läraren blev förstås misstänksam. När han kom på henne med att fuska sa hon:
- Kolla alla andras händer då!
Det visade sig att, som sagt, 18 elever fuskade på detta sätt. Det var bara 12 pers som inte fuskade! Hur dumma får man bli? Det är ju bättre om man inte kan att försöka och sedan göra omprov senare! Nåja, jag och resten av klassen var ganska skadeglada över att fuskarna kommer få IG på det provet! Det är helt deras eget fel! Jag skulle aldrig fuska. Jag pluggar mycket hellre! Hela skolan vet snart att de har fuskat. Det är faktiskt rätt åt dem.
(Fy på mig, så får man inte säga)

Nu ska jag åka och dansa! Hare brax!
Bless// Johanna

...

Jag känner att jag borde uppdatera vad som har hänt i helgen, men fingrarna känns helt slöa och jag har ingen inspiration att skriva... Nåja, jag ska försöka. Det brukar lossna efter ett tag.

Jag lämnade sist med hälsningen att jag skulle till kyrkan på ungdomsmöte. Dit gick jag och hade riktigt roligt! Något av det roligaste var när vi spelade raggsockefotboll nere i ungdomsvåningen efter mötet. Jag visste inte om att man skulle ha raggsockor, och det visste typ ingen annan heller, så vi körde i strumpor. Bollen var en av plastbollarna från bollhavet och två dörrar fick vara mål när vi spelade i hallen. Reglerna var att man bara fick tackla de som var större, så jag fick ju knuffa i princip allihopa :) Jag gjorde för övrigt fem av sex mål för mitt lag :) Efteråt var vi riktigt varma!


Sedan kom lördagen. Då var jag och tittade på tapeter med min mamma och lillasyster. Vi köpte jättefina ljusblå tapeter med lite mörkare blå slingor på till mig :) På kvällen såg jag förstås Melodifestivalen. Varför varför varför måste svenska folket välja två piercade och nerdrogade gubbar som hest skriksjunger om häxbränning? Jag förstår inte! Tur att Sibel gick vidare då, så att det blev lite klass på tävlingen. Nu väntar jag spänt på FINALEN!!

I söndags var jag ledare i söndagsskolan i kyrkan. Det var två barn + min lillasyster i min grupp, så vi lekte lite lekar och pysslade. 8-9-åringar är så söta!!! Jag, min pappa och min lillasyster besökte även farmor och farfar. Farmor har fyllt år så vi åkte dit och fikade ett tag. När jag kom hem skrev jag färdigt ett geografiarbete på tre sidor som skulle lämnas in på måndagen. Arbetet tog ungefär fyra timmar! Som tur var blev jag nöjd :)

Bless// Johanna


Fredag!

Så var det fredag igen då. När jag åt frukost i morse kom mamma och frågade vad jag ska göra ikväll, om jag skulle till kyrkan eller inte. Då tittade jag på henne och undrade vad hon menade en sekund innan jag kom på att det är fredag! Vilken intelligens man har! :)

Idag har jag haft två vikarier! En i biologi och en i fysik. På fredagar har jag två halvklasstimmar biologi/fysik och båda lärarna var borta. På fysiken satt jag och fyra kompisar ute i korridoren och "pluggade" :) I själva verket satt vi och pratade och skämtade, även om jag faktiskt läste lite också. Biologilektionen var raka motsatsen. Det var dagens sista lektion och vikarien var smart nog att säga att om vi var duktiga fick vi sluta tio minuter tidigare! Sedan var alla tysta som möss när han var i rummet. Men en gång gick han ut, och en tjej utbrast:
- Party! :)
Jag blev riktigt skrämd när hon sa det för klassrummet hade varit helt tyst innan. Sedan pratade alla en del men när vikarien kom in blev det tyst direkt! Det var sjukt kul!

På svenskan hade några kompisar sina redovisningar av en valfri roman. De var riktigt bra! Jag skulle haft min redovisning i tisdags, men på grund av komplikationer ska jag ha på tisdag istället. Det är en riktigt stor redovisning, så jag har börjat öva redan nu.

Ikväll är det ungdomssamling i kyrkan som gäller! Det är en vana att gå till kyrkan på fredagskvällen, och det är riktigt kul. Alla kompisar är där och man går först på "mötet" en timma och sitter sedan i café Heaven Eleven en trappa ner och umgås. Killarna brukar spela X-box och jag och kompisarna kör pingis ibland. Det är ett så bra sätt att avsluta veckan och få hänga med folk man gillar! Istället för att festa sticker jag till kyrkan :) Lika kul, men lugnare.

Bless// Johanna


A Cooker's Dreams

Jag älskar verkligen matlagning! Det är så galet kul att laga spännande rätter, se kokande grytor och fräsande pannor som tillsammans tillverkar en oemotståndlig maträtt att njuta av. Jag har just skrivit ned receptet på grahamsbullarna med ost som jag gjorde på hemkunskapen idag. För varje moment jag skrev ned kunde jag verkligen minnas hur härligt det var att riva ost, känna den perfekt jästa degen och äta det gudomliga resultatet! Det är något speciellt med att laga mat. Jag vet inte vad men det kan vara känslan av att ha kontroll på hur man ska ändra lite på smaken hos ett livsmedel så att det blir ännu godare :). Det bara vattnas i munnen och jag fylls av en avslappnad känsla i hela kroppen. Skumt men sant. Det är som att jag har en härligt småkladdig bröddeg inombords som bara sveps in i en varm tjockflytande sås. På toppen hälls lagom kall mjölk över degen och såsen och kyler dem sådär härligt så att hela massan blir ljummen och ändå avkyld...
   Efter denna poesi är det kanske inte så förvånande att jag har önskat mig en kokbok i födelsedagspresent :) Jag älskar även filmen Råttatouille, dels för själva handlingen och dels för den härliga matlagningen!

Bless// Johanna

The Way of Today

Nyckelord för torsdagen 6/3-08:

- Basket
- Sjukdom
- Diagnos
- PROV!
- Dans

Jag vet precis vad jag menar med dessa nyckelord, men för dem som inte vet ska jag göra en kort redovisning :)

För det första var den första lektionen idrott och då spelade vi basket. Jag tycker i vanliga fall inte så mycket om basket, men det var helt okej idag. Vi spelade ingen match, utan övade på bollkontroll, dribblingar och lite på lay-ups. Efter det hade vi musik och sedan hemkunskap. Jag och Jonte skulle baka matbröd idag, men den lille irriterande människan lyckas bli sjuk :P Så jag fick jobba ensam igen. Precis som två veckor innan lovet när vi skulle laga mat. Vi hade valt ut recept och allt tillsammans, men då var han tvungen att gå och repa med bandet han är med i (de spelade i aulan senare på dagen). Efter 40minuter kommer han tillbaka och frågar vad han ska göra. Jag befaller honom (lite snällt, förstås) att diska. Vi jobbar ganska bra tillsammans, men framför allt är han väldigt rolig att jobba med, så jag hade sett lite fram emot detta :) Men han lyckas alltså bli sjuk.
   Nåja, efter det var det franska och till och med franska diagnos. Av någon anledning hade jag hetsat upp mig över den och pluggat mer än vanligt. I själva verket tyckte jag att den var jättelätt. Åsikterna kan ju förstås variera från person till person, men jag tyckte att det var lätt. 
  Sedan kom det: PROVET!!! Samhällskunskap är inte alls så enkelt och det  här provet var inte det bästa jag har skrivit. Egentligen var "frågepapperet" två meningar långt, men det var inte vilka två meningar som helst.

"Vad kännetecknar en demokrati? Dra slutsatser kring problemen kring olika typer av statsskick!"

Exakt så löd provet.

Om man bara tittar på det snabbt ser det ut som något prov man skulle kunna få i femman. Tyvärr var det inte så enkelt. Vi hade en timma på oss att skriva en djupt analyserande och diskuterande uppsats om dessa båda frågor och jag satt hela tiden ut. Jag känner verkligen på mig att jag kommer få VG på det här provet. Det är sjukt bra, men perfektionist som jag är kan jag (sjukt nog) inte vara helt nöjd med min insats. Å andra sidan har jag ingen aning om vad jag skulle ha skrivit annorlunda, så jag ska vara nöjd egentligen. Jag har ju hela nian på mig att försöka höja mig till MVG i samhälle. (Förlåt förlåt alla som är överlyckliga över VG, jag borde inte skriva så här. Jag menar verkligen inte att på något sätt trycka ner någon, det är bara jag som har övermänskliga krav på mig själv.)

Sen har jag dansat också. Det var grymt kul som vanligt! När jag åkte hem hade jag däremot lite huvudvärk, det var inte lika kul. Som tur var gick det över när jag kom hem, även om jag nu när jag skriver detta får en liten släng av värk i pannan...

Imorgon är det knäppt nog fredag! Veckan har gått så fort!
Bless// Johanna


5/3-08

Detta har varit en flummig dag. Allt började med att vi på biologilektionen skulle göra en "teater". Vi jobbar just nu om matspjälkningen och min lärare ville att vi skulle göra ett litet typ drama om vad som händer när maten går genom hela systemet från munnen till.... bajset :) Halva klassen fick vara näringsämnen och andra halvan var olika kroppsdelar. Vissa var tänder, andra var enzymer och en del var typ kolhydrater och fetter. Det låter kanske inte så flummigt, men jag glömde berätta att vi spelade detta i trapphuset. Munnen var på våning 4 och ändtarmen vid ytterdörrarna mellan våning 1 och 2. Kroppsdelarna fick placera ut sig på den våning de skulle vara och sedan sprang "maten" från fyran och neråt medans de blev sönderdelade av "kroppen". Av någon anledning skrek alla värsta krigsvrålet medan de sprang. Det var sjukt kul och rätt flummigt.

På lunchrasten fortsatte flummet. Mina kompisar lekte någon form av lek som gick ut på att man var två och två och den ena höll i den andras arm. Sedan sprang båda genom korridoren. Det roliga i den leken var att den ena personen blundade och sprang. Av skriken att döma var det ganska läskigt :) Sedan satte vi oss ovanpå skåpen fem tjejer och en av våra kompisar tog ett kort på oss där. Skumt skumt.

Mattelektionen efter lunch var en enda stor skrattfest. Jag och två kompisar satt längst bak i klassrummet och bara totalgarvade. Maria gjorde konstiga miner och Elisabeth vet jag inte vad hon gjorde, men kul var det! Förhoppningsvis störde vi inte några andra, men det är tyvärr inte så troligt... :) Hehe...

Något som däremot inte är så roligt är att jag har både franska diagnos och samhällskunskapsprov imorgon. Så den här tiden jag skriver detta borde egentligen ägnas åt plugg... Jag ska åka och dansa om en halvtimma, så tur att jag ska sluta nu då!
Bless// Johanna

Mitt släktträd...

... tänker jag inte återberätta i sin helhet här :). Men jag vill ändå skriva några små tankar om släktskap. Jag går (som bekant?) en hel del i en pingstkyrka i Jakobsberg, och var på sportlovsläger med denna förra veckan. Där sa min kompis något som jag tycker är både bra sagt och helt sant. Vi snackade lite om släkt och sådant och hon sa till mig: 
 - Att gifta sig med någon i pingstkyrkan är att gifta in sig i hela pingstkyrkan.

Det är så sant! Om någon skulle tvivla på detta kan jag ge ett exempel om mitt släktskap med en ungdomsledare som heter Sara. Hon och jag är bra kompisar, och även ingift släkt. Hon är nämligen min sysslings kusins kusins mammas kusins kusins barns syssling (med reservation för att jag kan ha hoppat över eller lagt till en kusin någonstans)! Egentligen är vi ju inte släkt, åtminstone inte blodssläkt. Men vi tycker att det är kul ändå. Jag är dessutom ingift släkt med två deltagare i min konfirmationsgrupp. En av killarna i konfan är min sysslings kusin och han har en brylling som också går där (den sistnämnda är alltså min sysslings kusins brylling, för att vara extra tydlig). Komplicerat? :) Men ingen av oss bryr sig så mycket om detta, eftersom i de flesta är släkt med varandra i vår kyrka på ett eller annat sätt.

Som avslutning kan jag berätta att min pappa en gång visade mig mitt släktträd tillbaka till typ 1500-talet. Det fanns någon hemsida med vårat släktträd, och det var ett stort träd! Jag har ett ovanligt efternamn, så det var ingen tvekan om att det var min familj (på pappas sida) som någon stackars människa hade skrivit upp!

Bless// Johanna

Sportisledigt!

Jag undrar om det finns något härligare lov än sportlov. Mitt lov har varit så galet härligt!!! Jag har varit i Lofsdalen på läger. Det tog typ sju timmar att komma dit med buss, men det kändes inte så långt. Vi tittade i och för sig på film och flummade runt, så det var väl därför. I vilket fall som helst så var Lofsdalen sjukt mysigt! Vi hade 70cm snö, och det snöade typ varje natt. Vi var 42 deltagare på lägret men bara tre ledare + två som var i köket och lagade mat. Dagarna fylldes av skidåkning, ploj, lekar och spelet Alias. Jag sov i snitt fem timmar per natt (från typ halv tre till halv åtta) och var därför hyfsat trött... Speciellt trött märkte jag att jag var runt klockan fem-sex på kvällen. Sedan blev man pigg lagom till midnatt :)

Skidåkningen i Lofsis var riktigt bra. Jag är van vid Idre där backarna är väldigt korta, men dessa backar var långa. De flesta var mellan 500 och 2000 meter långa! Jag har åkt rätt bra, men ramlat en del (förstås). Bland annat rullade jag 300 meter nerför den brantaste backen på hela berget :) Backen var 600 meter lång och mycket brant. Dessutom var de första 10 metrarna isiga, så jag tappade kontrollen och omväxlande gled och rullade. Efter 100 meter löste skidorna ut och jag fortsatte neråt. Backen var isig på vissa ställen och snöig på andra, så varje gång jag nådde en snödriva vreds jag runt lite. Men till slut stannade jag alltså, snöig och omtumlad. Det kan låta ganska läskigt, men ska sanningen fram var det nästan kul :) Jag blev tvungen att åka en liten bit till på rumpan, för det var för brant för att kunna sätta på mig skidorna igen. 
    Jag ramlade även i snowboardlandet, den backen med massa hopp i. Skulle hoppa på ett rainbow-hopp, ett ställe där det först var en snöramp, sedan en liten grop och så skulle man landa i nerförsbacken på andra sidan. Duktig som jag är landar jag förstås i gropen med resultat att skidorna löser ut och jag ramlar pladask på magen på andra sidan. Då blir man lite öm i bröstkorgen. Som grädde på moset står alla killar på hela lägret och tittar på :) En stor applåd till mig :P

Idag var det första skoldagen efter lovet. Det var helt okej. Jag var självklart glad att träffa klasskompisarna, men jag längtade ändå tillbaka till Lofsis.

Nu ska jag äta och sedan ta itu med läxhögen som ligger och väntar i väskan. Jag har med mig 6 skolböcker hem, och en av dem är biologiboken som väger minst fem kilo... Den här veckan har jag en stor svenskaredovisning (tisdag), engelska-, franska- och biologiläxa (onsdag) samt franska diagnos och samhällsprov (torsdag). Jippie!

Bless// Johanna


RSS 2.0